sobota 18. júna 2011

Centrální mozek lidstva

CML

"Centrální mozek lidstva" - nie príliš vydarená, skôr dosť komická predstava budúcnosti zo seriálu Návštevnící (na ktorom som ulietaval, keď som bol malý :D), kde o všetkom rozhoduje a všetko riadi CML.




Dnes pre všetkých z vás už zrejme iba úsmevná spomienka na časy bývalého režimu, na časy totality, propagandy a vlády jednej strany, ktorá o všetkom rozhodovala, do všetkého zasahovala a ešte aj do televízie nám púšťala takéto seriály, kde tendenčne zobrazuje budúcnosť, kde si všetci šťastne žijú pod vládou CML.
Dnes už nám to príde asi iba ako nepodarený žart.
Ach, koľko sa toho odvtedy zmenilo! Žijeme v slobode! Porazili sme diktatúru! Zosadili sme starých papalášov socializmu, ktorých bude ešte 100 rokov pranierovať Ústav pamäti národa. Nastolili sme pluralitnú demokratickú spoločnosť, rozbehli slobodnú trhovú ekonomiku, máme slobodné médiá, ktoré nám prinášajú objektívne spravodajstvo bez hnusnej propagandy, ktorá nám otravovala životy po 40 rokov.
Môžeme byť šťastní, že žijeme v ére slobody...

Je to však skutočne všetko také krásne ružové ako sa zdá? Sme naozaj takí slobodní?
Niektorí určite... Ale vy, čo aspoň trochu rozmýšľate, a nemáte hlavu iba na to, aby vám nepršalo do krku, skúste sa nad celou vecou zamyslieť, zahodiť všetky "dogmy" o demokracii a pluralitnej spoločnosti, ktoré ste si priniesli zo školských lavíc alebo ktorými ste dennodenne odvšadiaľ bombardovaní a proste iba uvažovať nad vecami!

Začnime trochu v ďalekej histórii :)
O dobe socializmu u nás sa učíme v škole. Bola to éra neslobody. Jedna strana, ktorá mala pod palcom všetko, jedna televízia, ktorá šírila propagandu ako sa len dalo. Režim, čo pod rúškou pekných ideálov rozprestieral nad krajinou svoju pavučinu moci.
To je pohľad učebníc dejepisu. Ako to však vnímali ľudia vtedy? Vedeli snáď o nejakej propagande? Isteže nie. Proste im normálne zožrali všetko, čo dostali na zlatom podnose.
Isteže, tí inteligentnejší a rozhľadenejší prehliadli tieto lži veľmi rýchlo, pokiaľ neboli ideologicky zaslepení ale tá väčšina národa, tá masa, lúza alebo ako ich chcete nazvať, ten dav obyčajných, prostých, vlastnými starosťami zahltených, málo uvažujúcich ľudí im to všetko žral aj s navijákom, ako sa hovorí.
Hovorím tu hlavne o 50.,60 rokoch. Jasné, že po ruskej "bratskej" pomoci už tomu veril málokto a v 80. rokoch už bol naštvaný asi každý. Z toho vyplýva, že každá lož má krátke nohy a za nejaký čas ju ľudia prekuknú. Aký dlhý čas, to závisí od toho, aká je tá lož dobrá a sofistikovaná...
Takže môžeme uzavrieť tento historický exkurz s tým, že ľudia sa režimom nechali vodiť za nos asi tak 20 rokov.
Neuplynul od revolúcie zhruba rovnaký čas? Aká dobrá je teda tá dnešná lož? :-O
No minimálne tak isto dobrá ako tá socialistická... Nejaké hlasy sa už síce ozývajú (nemyslím tým ľudí čo nadávajú, že je drahý chleba ale tých, ktorí pochybujú o tomto režime ako celku) ale mienkotvorná väčšina stále zotrváva v tmách.
Že ste šokovaní? Celý čas tu básnim o našej draho vydobytej slobode a teraz toto? Snáď nechcem pochybovať o tom že žijeme v SLOBODE? To je predsa dogma! O tom sa vôbec nebudeme baviť lebo to tak proste je! ...Toto isté si zrejme hovorili aj naši pracujúci v 50. rokoch. Tí si tiež mysleli, že žijú v slobode a dnes to vnímame úplne inak.
Každý režim kydá na ten predchádzajúci. To je jednoducho fakt. Nie je to prejav nejakej úcty k pravde, alebo že by snáď tento systém bol naozaj spravodlivý a dobrý. Ide len o skutočnosť, že režim chce prežiť! A prežije len keď bude hádzať všetku špinu na ten predošlý.
Takže až si zajtra pustíte TA3 alebo nejakú inú TV a bude tam zrovna dokument o zločinoch socializmu alebo nacizmu tak vedzte, že to nie je vysielané pre osvetu mládeže ale iba z egoistických pohnútok tohto systému a vládnucej triedy, aby čo najviac nakydala na iné režimy (rovnako alebo viac prehnité ako je ona sama). Nechápte, že sa snáď nejak zastávam zmienených zločineckých zriadení ale tak, že KAŽDÝ režim je zločinecký, lebo zneužíva dôverčivosť a naivitu ľudí pre upevňovanie svojej moci. Takže žiadna humanita! Proste iba čistý boj o moc.
Dnes je doba informácií, nový vek. A preto sa propaganda dá šíriť omnoho jednoduchšie ako tomu bolo kedysi. A tu sa začína príbeh nového CML...
Najdôležitejším nástrojom propagandy, to by snáď uznal aj sám majster Goebbels, sú médiá.
Poviete si, za socíku bola televízia jedna, v rukách "mocných", dnes ich je asi 280 a sú súkromné, takže možno povedať, že médiá máme slobodné.
Zaujímavá myšlienka. Avšak treba si položiť otázku, kto vlastní tieto médiá? Televízie, rádia?
No súkromní vlastníci, ktorých ani nikto poriadne nepozná a tí predsa hája svoje vlastné záujmy. A televízia vysiela len to, čo sa danému vlatníkovi/vlastníkom páči, o ostatnom taktne pomlčí alebo fakty úplne prekrúti, poprípade znesie pod čiernu zem každú opozíciu. A milí televízni diváci sedia doma u svojich prijímačov a tešia sa z objektívnych informácií.
To isté noviny. V žurnalistike si asi len málokto dovolí napísať niečo, čo by mohlo byť protichodné so záujmami daného vlastníka novín, pokiaľ nechce prísť o prácu.
Je sloboda? Je. Môže si každý napísať čo chce? Môže. Príde potom o miesto? Príde.
A takýmto spôsobom sa z novinárov stávajú iba prostitútky, ktoré píšu, čo sa im dovolí, nechajú sa za lacno kúpiť a médiá obludne manipulujú s našimi mienkami vo svoj prospech a v prospech tých "svojich", ktorí sú vlastne stále tí istí, stále iba jedni.
Veľkokapitalisti, bankári, finančné skupiny a iní zločinci skrývajúci sa pod maskou falošnej humanity a demokracie. Podporovaní taktiež politikmi, ktorým financujú ich kampane, takže tí potom na oplátku musia raziť im prospešnú politiku.
Nie je toto propaganda? Nie je to zase to isté, čo za bývalého režimu len omnoho sofistikovanejšie? Nerozprestiera nám tu zasa niekto pod rúškou pekných ideálov svoju pavučinu moci ako už bolo spomínané vyššie? Veď sa to znovu všetko opakuje! Nebuďme slepí voči tomuto kolosu klamstiev! Rozbehnutému stroju, ktorý pohltí všetko a všetkých, čo sa mu postavia do cesty. Buď ich kúpi, oblbne alebo zabije.
A centrálny mozog ľudstva ti potom nakáže čo máš robiť, ako máš žiť, čomu máš veriť... A ty spokojný večer zaspávaš s dobrým pocitom.
Propaganda sa stala nástrojom CML k úplnému ovládnutiu a zotročeniu nie nás ale našich myslí. A to je na tom to najdesivejšie...

Propagandu človek ľahko odhalí, ak prichádza iba z jednej strany. Vždy je tu niekto iný, kto na ňu poukáže. Ale čo ak prichádza propaganda zo všetkých strán? Zovšadiaľ. Z médií, zo škôl, od politikov, od obchodníkov, z filmov, z hudby, z letákov, z reklamy, od vymetených ľudí, ktorí donekonečna opakujú naučené frázy, z nekonečného vymieľania mozgov... Je to už dosť únavné. Človek si niekedy pripadá ako paranoik, nenormálny medzi ostatnými. Ale nie sú nenormálni skôr oni? Uväznení v Matrixe, v nevedomosti, v tme, ktorá skrýva horkú pravdu...
Centrálny mozog ľudstva ťa má! Nie je ľahké si to priznať a už vôbec nie je ľahké zbaviť sa okov, ktoré si možno doteraz ani nevnímal. Na jednu stranu je možno príjemnejšie nechať sa klamať.

Jediná cesta k slobode je rozmýšľať o všetkom, nad všetkým čo nám "predhodia" uvažovať.
Nad demokraciou, ľudskými právami, povstalcami v Líbyi, terorizmom, OSN, aj nad "kanibalom" alebo "prechovávačom drog", ktorého polícía zastrelí vo vlastnom dome. Proste nad všetkým.

Tak nezabudni. CML ťa má...


Klimeux

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára